Minister Wopke Hoekstra van Financiën gaat onderzoeken of een verbod op de bitcoin mogelijk – en wenselijk – is. Volgens de bewindsman gaan ‘onze gezamenlijke gedachten’ in de richting dat het wenselijk is, maar een toets is volgens Hoekstra noodzakelijk.

Verschillende partijen hebben aangedrongen op meer regulering van cryptomunten en andere, soms omstreden, financiële producten.

Cover Elsevier Weekblad 04

Hoe groot zijn de risico’s voor gewone beleggers? En nog 21 vragen over de bitcoin >

Hoekstra waarschuwde al eerder voor de bitcoin onder het motto: ‘Bezint eer ge begint’. Daarbij herhaalde hij de waarschuwingen van toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) dat beleggen in de bitcoin zeer riskant is vanwege de grote koersschommelingen. Desondanks is het aantal mensen in Nederland dat er in belegt niet dramatisch aan het afnemen, constateert de minister. Hij hoopt de onderzoeksresultaten binnen een paar weken aan de Kamer te kunnen presenteren.

Vergelijkbaar met tulpenmanie in zeventiende eeuw

Ook wereldwijd wordt de opmars van cryptovaluta’s met argusogen bekeken. Veel banken en grote investeringsmaatschappijen vergelijken de waardegroei met de tulpenmanie in de zeventiende eeuw. Uiteindelijk barstte die zeepbel en stortte de tulpenmarkt volledig in.

In verschillende landen zijn al maatregelen genomen, met name tegen de uitgifte van nieuwe cryptomunten in zogeheten ICO’s (initial coin offerings). ICO’s worden vaak uitgegeven door opstartende bedrijven en kunnen worden gezien als een vorm van crowdfunding. Hier kan makkelijk mee gefraudeerd worden.

Nederland zal samen moeten optrekken met andere landen

Vorige week lieten marktpartijen en toezichthouders nog tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer weten weinig te zien in een verbod op cryptomunten. Wel is er behoefte aan heldere regels. Probleem daarbij is dat cryptomunten geen erkende betaalmiddelen zijn en dus niet onder het toezicht van De AFM en DNB vallen. Bij betere regulering zal Nederland overigens samen moeten optrekken met andere landen.

De koers van de bitcoin, de bekendste cryptomunt maar zeker niet de enige, schoot het afgelopen jaar van ongeveer 1000 dollar naar ruim 20.000. De laatste tijd is de waarde gezakt tot rond de 11.000 dollar, iets meer dan 8100 euro.

The post Minister onderzoekt verbod bitcoin appeared first on Elsevierweekblad.nl.

Hebt u een vraag?

Voeg mijn onderstaande nummer toe aan uw telefoonlijst en stel mij uw vraag via Whatsapp.

06-50276077